Sep 19, 2011

Jiwa Hamba, Rasa Bertuhan

Menempuh hari2 yg mendatang,pastinya tidak lengkap jika tidak diuji. Ujian boleh hadir pelbagai bentuk; kemiskinan,kesakitan,kehilangan dll.
Uniknya ujian,adakalanya seseorang merasakan itulah ujian terhebat sedangkan orang lain merasakan ia biasa2 sahaja. Vice versa. Ada pula yg menghadapi dugaan maha dahsyat di mata umum, tapi dia mampu tersenyum & menganggap ia hanya jentikan manja dari Tuhannya.

Sifat redha itulah yg harus diteladani. Orang biasa boleh sahaja sabar , tapi orang yg dekat dgn Allah, dia redha malah bersyukur atas setiap ujian.

Semuanya boleh dicapai dgn adanya rasa kehambaan dlm diri. Seorang hamba akan terima setiap suruhan & arahan tuannya tanpa byk soal. Kerana demikian fitrah hamba. Di samping itu, datangkan pula rasa bahawa kita ini punya Tuhan. Yang padaNya kita pohon & minta pertolongan. Jika sikap hamba membawakan sifat 'khauf/takut', rasa bertuhan pula memberi sifat 'raja'/harap'. Bila hati kita keras, agak mustahil utk mendapat rasa ini. Lebih menyedihkan, jiwa kita bertambah hitam & kosong, setiap kali dibebaskan dari ujian itu.

Alangkah beruntungnya sesiapa yg mempunyai sifat hamba & rasa bertuhan ini.

Ya-Allah, moga aku tergolong di kalangan orang sedikit itu, sungguh aku sedar masih jauh dari jangkauanku..

:: nota dari DSH, 17.9.11 ::

No comments:

Post a Comment